Van dijkversterking naar 'dijkbeleving' in Zeeland
fietsroute langs de dijken van de Oosterschelde
Rijkswaterstaat, Provincie Zeeland en waterschap Scheldestromen zetten zich samen in voor een uitgestrekte fietsroute langs de dijken van de Oosterschelde en Westerschelde. In totaal een traject van 230 kilometer. Om de natuur te beschermen, krijgen op andere dijktrajecten vogels voorrang. Om de recreant te wijzen op de bijzondere natuur langs de Oosterschelde en Westerschelde zijn onlangs de eerste informatiedragers geplaatst, meest in het oog springend is de vogelkijkpoort op het dijktraject tussen Krabbendijke en Yerseke. De laatste jaren zijn bij de dijkversterkingen nieuwe onderhoudswegen op de dijken aangelegd. In totaal zo’n 300 kilometer langs de Oosterschelde en Westerschelde. Fietsen en wandelen is op de meeste plekken toegestaan. Om waardevolle rustplaatsen voor vogels, bijvoorbeeld op en nabij schorren, ook echt rustig te houden, zijn de dijktrajecten langs deze plaatsen niet opengesteld voor fietsverkeer. Wandelen mag uiteraard wel, net als in het verleden. Fietsers kunnen ruim 200 kilometer langs de zee fietsen, dat is 90 kilometer meer dan in het verleden. Het fietsnetwerk is hierdoor voor de fietser gevarieerder en aantrekkelijker geworden.
Vogelkijkpoort Opvallend is de vogelkijkpoort bij de Sint Pieterspolder. Het laatste deel van het traject langs de Oosterschelde tussen Krabbendijke en Yerseke is een gesloten stuk. Routebureau VVV Zeeland heeft de opdracht gekregen om een passend alternatief te ontwikkelen voor de slagboom waarbij de bezoeker geïnformeerd wordt over het waarom van de afsluiting. "Vanuit de betrokken overheden kregen we de vraag om een oplossing te ontwikkelen waarmee het niet toegankelijke deel van de buitendijkse onderhoudsweg op een aantrekkelijke manier kon worden afgesloten. Niet met een hek of een verbodsbord dus”, zegt projectleider Reinder de Jong, “Daarom ontwikkelden we deze vogelkijkpoort. Op de panelen in de poort vertellen we de bezoeker over het waarom van de afsluitingen en de unieke elementen van het gebied en haar bewoners en bieden we hen zicht op de vogels en het droogvallende schor. Ondertussen vormt de poort voor onderhoud aan het dijklichaam een toegang tot het gebied".
Door het plaatsen van dergelijke elementen op het kruisvlak tussen toegankelijke en niet-toegankelijke trajecten wordt de recreant niet alleen gewezen op het belang van rust voor de vogels op delen van de dijk, maar ook op de informatie over het gebied, zoals de verdronken dorpen, de fietsmogelijkheden en de diverse vogelsoorten uit het gebied.
Routes buiten- en binnendijks Rijkswaterstaat, Provincie Zeeland en waterschap Scheldestromen streven naar een aantrekkelijke doorgaande fietsroute met respect voor de natuur. Buitendijks waar het kan, en soms door de polder. De toegankelijke buitendijkse trajecten zijn opgenomen in het fietsknooppuntensysteem, dat vorig jaar helemaal is herzien. Voor trajecten die niet zijn opengesteld, is een mooi alternatief door het achterland opgenomen waardoor er veel variatie is voor fietsers. Daarnaast krijgen de fietsers en wandelaars op diverse plekken uitleg over de natuur en het belang van rust voor vogels.