Jubileum voor Deense hotdog

100 jaar smullen op straat

Vorige Overzicht Volgende

Het is deze week 100 jaar geleden dat de eerste zes hotdogkraampjes ('pølsevogne') de straten van Kopenhagen oprolden om de rode worsten ('røde pølser') te gaan verkopen. Inmiddels is deze bekendste Deense snack verbonden aan de hotdogkraam niet meer weg te denken uit het straatbeeld en de eetcultuur.

Kroniek van de 'pølsevogn'
Op dinsdag 18 januari 1921 zagen de eerste Deense hotdogkraampjes in Kopenhagen het daglicht. Het initiatief om deze 'fast food' snack te introduceren was echter langer aanwezig bij Charles Svendsen Stevns, een Deense kapelaan en ondernemer die al in 1910 de eerste aanvraag bij het gemeentebestuur van Kopenhagen had ingediend. Het zou nog 10 jaar duren voor de officiële goedkeuring volgde. Niet iedereen was namelijk gediend van een straatbeeld waarin mensen openlijk op straat stonden te eten.

A49A6770De broodjes met worst en mosterd kennen hun oorsprong in Duitsland waar ze al sinds de negentiende eeuw als comfortvoedsel dienden. Via Noorwegen bracht Stevns het concept naar Denemarken, waar de snack al snel uitgroeide tot cultureel gemeengoed. De eerste karren zagen eruit als grote witte dozen met kenmerkende rode houten wielen. Het waren de revolutionaire petroleum branders die de worstjes voor langere tijd warm konden houden, waar de kraampjes hun succes aan dankten. In de begindagen kostte de 'røde pølser' 25 øre, de broodjes 10 øre. Voor extra smaak stond een pot met mosterd klaar voor de liefhebber.

Thema's