Niks is lekkerder dan buitenkoken!
Buitenkoken, het ultieme vakantiegevoel. Vrijheid in optima forma. We zijn er dol op.
De Bbq
Natuurlijk, als we op vakantie gaan dan gaat de bbq mee. Wat is er nou relaxter dan met zijn allen rond het rooster te zitten en al wachtend op het vlees een wijntje te nuttigen en een stukje stokbrood in de knoflooksaus te dippen? Flinke berg sla, komkommer en ander groen spul erbij en het is nog gezond ook.Op veel campings in ons land is bbq-en gewoon toegestaan, al gaat men er wel vanuit dat we ons gezonde verstand erbij houden. Dus moet hij niet plat op het gras staan, is het niet de bedoeling dat je er een vuurtje in stookt, en hou je rekening met je buren en de windrichting. Je hoeft maar één keer in de rook van je buren te hebben gezeten onder je eigen luifel om te begrijpen dat dat niet fijn is. Of je wel of niet mag bbq-en op een camping staat in het campingreglement. Ga je naar zuidelijke streken tijdens de zomermaanden dan is open vuur vaker verboden en daar valt bbq-en op houtskool helaas ook onder. Droogte en het risico op bosbranden gooien dan roet in het bbq-worstje. Alternatieven zijn dan de plek die door de camping is aangewezen (vaak een groot rooster aan kettingen, omgeven door banken, stoelen en tafels). Deze plekken zie je steeds meer op campings. Vaak is het een kwestie van je eigen vlees meenemen, soms zijn er ook georganiseerde bbq-avonden waarbij je na betaling kunt aanschuiven. Gezellige manier om de avond door te brengen en mensen te leren kennen. Toch liever bij eigen tent, caravan of camper? Overstappen op de elektrische variant (denk aan de zekeringen) of de skottelbraai is ook een optie. Die laatste werkt op gas, valt niet onder open vuur en je kunt er ook prima op bbq-en.
De Skottelbraai
Als we afgaan op de verhalen van tevreden gebruikers (en waarom zouden we dat niet doen), dan kun je op een skottelbraai eigenlijk alles. Al naar gelang het hulpstuk dat je gebruikt, met deksel is het bijvoorbeeld een oven, is bakken, roerbakken, wokken (of is dat hetzelfde?), grillen, bbq-en enzovoort geen probleem op deze alleskunner. Hooguit even oefenen misschien, omdat alles van één pit moet komen. Als je alleen vlees op het bbq-rooster legt is dat geen probleem natuurlijk, een éénpansgerecht ook niet. Maar de doorgezomerde skottelbraaier draait zijn hand niet om voor een drie-gangen menu. Mocht je inspiratie willen opdoen, op het internet zijn recepten genoeg te vinden. Zelfs als je maanden op pad gaat kun je elke dag iets anders op tafel zetten met mysterieuze namen als skottelpot, cola-kip en oma’s nasi. Populair hulpmiddel is de paella-pan maar er is zelfs een pizza-steen verkrijgbaar. Nee, met de skottelbraai kom je de vakantie prima door als liefhebber van het buitenkoken. Voordeel? Je hoeft niet meer zo lang te wachten voordat je kunt beginnen. Nadeel? Voor sommige mensen hoort de rook en de smaak van houtskool bij het bbq-en. Die mis je bij dit apparaat. Voor anderen valt dat echter weer onder de voordelen.De buitenkeuken
En wil je op de camping hetzelfde kunnen als thuis, dan neem je gewoon je keuken mee. Je buitenkeuken wel te verstaan. Gewoon te koop bij onder andere dealer en kampeerwinkel. In alle maten, vormen, kleuren en prijsklassen. Sinds we niet meer opkijken van een badkuip of een hemelbed omringd door kaarslicht in je tent, vloerverwarming in je caravan heel gewoon is en we alles in de camper kunnen regelen via onze smartphone of tablet kan die buitenkeuken er ook gewoon bij, toch?Okee, het staat wat verder af van de oude opvouw-bbq en het staren in de vlammetjes waarmee het allemaal ooit begonnen is. Ook het buitenkoken is nou eenmaal met zijn tijd meegegaan. Kamperen is luxer geworden, althans voor de mensen die dat willen. En hee, heb je een mooie skottelbraai of buitenkeuken dan hoef je je oude houtskool-bbq natuurlijk niet weg te gooien. Die komt ook dan vast nog wel eens van pas.