Schotelantenne voor satellietontvangst

Een automatische schotel, één druk op de knop en er is beeld.

Vorige Overzicht Volgende

Een televisie in je camper of caravan hoort er voor steeds meer mensen gewoon bij. Wil je echter regelmatig verkassen en toch naar Nederlandse zenders kunnen kijken, dan moet je kijken via de satelliet. Om dat te kunnen doen moet er een schotelantenne op het dak.

Er zijn verschillende oplossingen voor satellietontvangst en schotelantennes op de caravan of camper. In de meest comfortabele vorm zijn deze antennes geheel automatisch. In de praktijk betekent het dat je met één druk op de knop de antenne start, waarna deze zelf de gekozen satelliet opzoekt. Dit betekent echter wel dat er een schotelantenne op de caravan of camper moet worden gebouwd.

Waar moet je vooraf op letten?

Voor er aan de opbouw kan worden begonnen dient er rekening te worden gehouden met een aantal zaken. Zo is het van belang te weten waar de schotelantenne op het dak past. De motorunit is bijzonder compact, maar de schotel zelf komt ook plat boven op het dak te liggen. Hij mag daar niet in de weg zitten van bijvoorbeeld dakluiken, schoorstenen en een eventueel opgebouwde of toekomstige luifel. Denk er dan vooral aan dat de schotel in zijn zoekpatroon rond moet kunnen draaien. Daarna kijken we binnen in de caravan of camper. Waar kan het bedieningspaneel worden geplaatst en waar komt de televisie? Maar ook, waar haal je de elektriciteit vandaan en vooral, waar kun je door het dak boren? De meeste satellietantennes zijn standaard voorzien van alle opbouw en doorvoermaterialen die er nodig zijn. Het enige dat men zelf moet verzorgen is de kit en de lijm voor de montage en afdichting.

Lijmen en kitten, een verhaal apart

Over het verlijmen van materialen op het dak van de caravan of camper kunnen we gerust een heel verhaal opzetten. Dat doen we hier nu niet. We waarschuwen wel voor het volgende: de gebruikte lijm is van groot belang voor de duurzaamheid van de verbinding en dus voor de montage van de schotel op het dak. Laat je hierover goed informeren door de vakhandel.

oyster-schotelantenne-satelliet-tv

Boren of schroeven

In de montageplaat van de satellietantenne zijn een aantal gaten voorzien om de plaat eventueel op een dak te schroeven. Normaal gesproken maken we daarvan op een caravan of camper geen gebruik. Zowel de doorvoer van de kabels als de montageplaat van de schotelantenne worden op het dak verlijmd. Boren doen we pas bij het plaatsen van het bedieningspaneel en om een doorvoer in het dak te maken.

Aan de slag

Eerst plaatsen we de montageplaat voor de motorunit. We hebben de plaats voor de motorunit zorgvuldig bepaald en er zijn geen obstakels in de weg van de schotel. De plaats van de opbouwplaat wordt afgetekend op het dak en zowel de montageplaat als de plaats op het dak worden ontvet volgens de instructies van de lijmfabrikant. Dan wordt de lijm ruim aangebracht op de montageplaat. Vervolgens wordt de plaat op het dak geplaatst en stevig aangedrukt zodat de lijm goed verdeeld wordt. De lijm heeft tijd nodig om uit te harden. Daarom laten we de plaat nu met rust en gaan verder met het maken van de doorvoer.

Dak-doorvoer

Dit is altijd een gevoelig moment, nu ga je echt een gat in het dak van de caravan of camper boren. Met alle mogelijke gevolgen van dien. Als het goed is heb je eerst bekeken waar dat gat moet komen. Zowel vanaf buiten als vanaf binnen heb je gemeten waar de doorvoer het beste uitkomt en je hebt ook rekening gehouden met eventueel in het dak verwerkte leidingen. Bij sommige caravan- of campermerken is een markering aangebracht, waardoor je zeker weet dat je daar zonder problemen mag boren. Na het gat te hebben voorgeboord moet het worden verruimd zodat de kabelboom van de motorunit en de antenne erdoor past. Daarna volgt aan de buitenzijde de montageplaat van de doorvoer. Ook deze wordt op het dak verlijmd.

OysterElektriciteit

De schotelantenne werkt op 12 volt. Dit is aanwezig in het boordnet van de caravan of camper. Hier moet een aansluiting worden gemaakt die natuurlijk gezekerd is. Ook is het van belang dat de zogenaamde D+ gevonden wordt. Deze vind je over het algemeen in de buurt van de koelkast. Dit is namelijk de draad waarop de 12 volt werking van de koelkast wordt ingeschakeld. D+ zorgt ervoor dat de schotelantenne bij het aankoppelen van de caravan aan de auto of het starten van de motor van de camper automatisch inklapt. Heb je deze aansluitingen gevonden kun je aan de slag om de besturingsunit van de antenne een plek te geven en aan te sluiten. Ook komt nu het plaatsen van het controlepaneel aan de beurt. De bijgeleverde bekabeling klikt hier eenvoudig op en met slechts een klein gaatje op de plek van de unit kan deze doormiddel van de 4 schroeven op de gekozen plaats worden gemonteerd.

Terug naar buiten

De montageplaat heeft nu lang genoeg gerust en ook de dak-doorvoer zal voldoende vastzitten om verder aan te kunnen werken. De motorunit heeft 4 gootjes die ruimte bieden om de kabels langs te voeren. Kies bij voorkeur een gootje dat aan de zij of achterkant van de unit zit om de kabel door te voeren, vul de overgebleven gootjes met kit om het doorlaten van water te voorkomen. De motorunit kan nu op de plaat worden gezet en vastgeschroefd. De nu nog losse kabels voor besturing en antenne zetten we vast in een geschikte kabelgoot die ook op het dak gelijmd kan worden. De kabels kunnen door het dak en de doorvoer wordt afgemonteerd.

De spanning erop

De bekabeling wordt binnen gemonteerd op de besturingsunit en de antenne kan, als alles nog eens is nagelopen, worden ingeschakeld. De motorunit zal de arm van de schotel oplichten. Haal dan de elektriciteit er weer af zodat de motor stopt. De schotel kan dan op de arm worden gemonteerd.

Afwerken

De montage van de schotel is gereed. Nu kun je zowel de montageplaat als de doorvoer rondom afwerken met kit om te voorkomen dat er water onder komt. Ga niet direct met de caravan of camper de snelweg op. Laat bij voorkeur de lijm nog een 24 uur uitharden voor het beste resultaat.

Travel VisionKlaar!

Je ziet het, het opbouwen van een automatische schotel is niet ingewikkeld maar zeker ook geen peulenschil. Er komt wel degelijk vakmanschap en kennis om de hoek kijken. We adviseren dan ook om altijd bij de vakman aan te kloppen om de montage uit te laten voeren.

Meer informatie? Bezoek uw dealer

Thema's