Test: De TomTom Camper (ook voor caravan)

Voorkom te lage tunnels en te smalle weggetjes

Vorige Overzicht Volgende

Een rit van Florence naar Nederland met een camper van 741 cm lang: dat leek me een goede gelegenheid de TomTom Camper eens te proberen. Een paar dagen later kwam het doosje hier aan. Het in gebruik nemen van het navigatieapparaat was snel gebeurd. Via de wifi thuis werden de laatste updates geïnstalleerd: aansluiten aan een computer is niet meer nodig.

WL 190410 061Hoewel de naam TomTom Camper anders doet vermoeden is het apparaat zeker ook geschikt voor het rijden met de caravan. In het menu kun je de maten van je voertuig (camper of de combinatie auto/caravan) opgeven. De bedoeling hiervan is dat TomTom je vanaf dat moment behoedt voor het nemen van een weg die ongeschikt is voor je voertuig: bijvoorbeeld omdat er een te laag tunneltje op de route is, of een te smal weggetje. Al komt dat niet zo vaak meer voor, tenzij je een werkelijk reusachtige camper of combinatie hebt. Voorkomen dat je een te steile route neemt doet de TomTom niet.

Zuignap

Met de meegeleverde zuignap draai je de TomTom muurvast (!) op de voorruit. Het zoeken en vinden van een adres ergens in Europa is daarna kinderspel. De menustructuur wijkt niet af van andere TomTom apparaten.

WL 190410 060Wat vooral opvalt is dat de TomTom snel reageert. Zoeken gaat snel, en als je van de voorgestelde route afwijkt herpakt het apparaat zich ook razendsnel. Verder klopt de actuele verkeersinformatie aangenaam nauwkeurig. Als je wilt kun je met je stem de TomTom bedienen. Tegenvaller is dat de optie 'snelweg vermijden' ontbreekt.
In de geleende camper bevestigde ik de TomTom aan de voorruit: in een kampeerauto is dat doorgaans niet handig: om de verduistering te kunnen gebruiken moet je dan telkens de zuignap verwijderen.

Gelukkig is er ook de mogelijkheid het systeem met een magneet op het dashboard te bevestigen. Of dat stevig genoeg is heb ik niet kunnen proberen.

De TomTom Camper kost net geen 400 euro. Daarvoor schaf je je een uitstekend werkend apparaat aan dat je vrijwel zonder uitzondering naar je bestemming brengt. Updates krijg je zolang je het apparaat gebruikt. Er is géén aansluiting voor een achteruitrijcamera. In de software zijn opgenomen de campings van de ANWB database, de ADAC camperplaatsen en de CamperContact camperplaatsen. Je hebt daarnaast de mogelijkheid om via de computer eigen POI’s erin te zetten (Points of Interest).

Thema's