Winterkamperen voor beginners. De beste tips over water aan boord

Winterkamperen: het is zó leuk. Al is het nog maar de vraag hoe lang het nog kan… de aarde warmt immers in hoog tempo op. Maar goed, nu kan het nog. Daarom hier een paar nuttige tips. Je wilt immers in elk geval voorkomen dat de verswatertank of afvalwatertank en de bijbehorende leidingen bij temperaturen onder nul bevriezen tijdens het winterkamperen.

1. Let bij aankoop op verwarmde watertanks

Wil je comfortabel kamperen in de winter, dan is het allereerst heel belangrijk dat je camper of caravan op de juiste manier uitgerust is. Sta je op een punt een voertuig aan te schaffen, let dan goed op of je verswatertank en afvalwatertank (ook wel grijswatertank genoemd) goed geïsoleerd of verwarmd zijn. Bij grote campers met een dubbele bodem is dit meestal het geval, aangezien in ieder geval de afvalwatertank hierin geïntegreerd is en ook de verwarmingsslangen hierheen lopen. Goed om te weten: bij de meeste campers bevindt de verswatertank zich in de onderbouw van de zitbank in het woongedeelte. Hetzelfde geldt voor de meeste caravanmodellen. En ook in de campers en omgebouwde bestelwagens zijn de vers- en afvalwatertanks meestal vorstvrij geïsoleerd en verwarmd en in een onderbouw van de bedden achterin geïntegreerd.

2. Neem voldoende gas mee

Lekker warm erbij zitten? Een verwarming op diesel of gas behoort nu tot de standaard in campers (diesel, gas) en caravans (gas). Zorg voor voldoende gas(flessen) aan boord en zorg ervoor dat de schoorsteen van de verwarmingsinstallatie altijd sneeuwvrij is.

3. Schakel de boordverwarming in voordat je de boiler gebruikt

Ook standaard in alle campers is de zogenaamde vorstbeveiligingsmonitor voor de warmwaterboiler. Deze werkt met een koudesensor die bij een omgevingstemperatuur onder de vier graden plus automatisch zijn klep opent zodat het water opraakt in plaats van bevriest. Om lekkage te voorkomen is het raadzaam om echter minimaal een half uur voor het vullen de boordverwarming aan te zetten. Hiermee kun je ervoor zorgen dat de binnentemperatuur in de camper minimaal zeven graden Celsius is.

Ook dient de temperatuur minimaal 30 minuten voor gebruik van de boiler verhoogd te worden: er is een mogelijkheid om de watertemperatuur te regelen op de draaischakelaar of op het display. De draaischakelaar heeft twee symbolen om te kiezen tussen “40” en “60” graden en de temperatuur is traploos in te stellen op het display. Om de vorstbeveiliging te laten functioneren en de serviceruimte ook te kunnen verwarmen, moet in de winter het zogenaamde draadslot geopend worden.

4. Breng ontbrekende winteruitrusting achteraf aan

Niet alle campers en caravans zijn optimaal uitgerust voor winterkamperen. In deze gevallen kan het bevriezen van niet-geïsoleerde vers- en grijswatertanks en de bijbehorende leidingen echter worden voorkomen door achteraf vorstbeveiliging en verwarmingskabels aan te brengen. De zogenaamde frost guards zijn elektrische hightech patroonverwarmers die eenvoudig kunnen worden geïnstalleerd in vers- en vuilwatertanks. Zodra de buitentemperatuur in de tank richting het vriespunt zakt, gaan deze vorstbeveiligingen het water in de vers- of grijswatertank opwarmen. Daarna schakelen ze zichzelf weer uit. Zo wordt de vloeistofinhoud vorstvrij gehouden bij een zo laag mogelijk stroomverbruik. Verwarmingsdraden daarentegen worden om de leidingen gewikkeld en houden het water erin op de juiste temperatuur. Zelfs bevroren lijnen kunnen op deze manier worden ontdooid. Doordat deze verwarmingsoplossingen te bedienen zijn via het 12 volt boordnet, kunnen ze ook zonder walstroom gebruikt worden.

5. Antivries voor vuilwatertank

De vuilwatertank van het cassettetoilet is over het algemeen onderhevig aan vorstgevaar, omdat deze zich in bijna alle campers en caravans in een extern servicecompartiment onder de sanitaire ruimte bevindt. Hier straalt de warmte van de verwarming slechts in beperkte mate uit. Het gebruik van antivries is daarom aan te raden, vooral als de temperaturen onder het vriespunt zakken. Speciaalzaken bieden speciale sanitaire vloeistoffen aan die antivries bevatten. Sommigen van hen zijn ontworpen voor temperaturen tot min 20 graden. Ze zijn ook geschikt voor vuilwatertanks en kunnen zelfs aan het spoelwater worden toegevoegd.

6. Duurzame trucjes zonder chemicaliën

Als je wat duurzamer te werk wil gaan en chemische toevoegingen zoveel mogelijk wil vermijden, kun je een paar oude tips en trucjes toepassen. Voor de afvalwatertank: plaats gewoon een grote emmer of een bak voor het grijze water onder het voertuig en laat de aftapschuif altijd openstaan. Later vormt zich dan een ijsklomp in de emmer, die met een beetje schudden weer kan worden gekanteld – in tegenstelling tot een bevroren afvalwatertank in een camper of de verder zeer praktische verrijdbare afvalwatertanks in caravans.

Nog een voor de hand liggende tip: gebruik een föhn. Mochten de waterleidingen ondanks alle voorzorgsmaatregelen toch bevriezen, dan kunnen ze met een föhn langzaam ontdooid worden.

Bron: Freeontour

Categorie: ,

Gerelateerde verhalen

Geen gerelateerde verhalen gevonden

Laatste nieuws

Frankrijk breidt flitspalen uit
11 november 2024
Vakantieplannen maken start op de Vakantiebeurs
5 november 2024
Torgau: een onverwachte parel
19 juli 2024
Kampeermarkt blijft groeien. Vooral campers erg geliefd.
4 juli 2024
Belle Via: langs bergmeren en door wijngaarden
29 mei 2024

Gebruik jij de Viva app al?

Viva Kamperen Magazine

Scroll naar boven